Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Η ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου Φίλιππου Παλαιοκάστρου

Συνέντευξη του προπονητή 
Ανέστη Νουφριάδη

"Ο Φίλιππος Παλαιοκάστρου ιδρύθηκε το 1979 και κατά το παρελθόν διέθετε εκτός από το ποδοσφαιρικό τμήμα και τμήματα ακαδημιών μέχρι και χορευτικό τμήμα. Σήμερα αρκείται μόνο στο ποδοσφαιρικό τμήμα καθώς οι μέρες που διανύουμε είναι πολύ δύσκολες οικονομικά με την κρίση που περνάμε και οι χορηγοί είναι ελάχιστοι πλέον στο ποδόσφαιρο και βέβαια ακόμη περισσότερο στο χώρο του ερασιτεχνισμού. Η ομάδα του Φιλίππου την προηγούμενη χρονιά αγωνιζόταν στην Α’ κατηγορία της Ε.Π.Σ.Μ. αλλά στους αγώνες μπαράζ δεν κατάφερε να σώσει την παρτίδα και τη χρονιά, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη Β’ κατηγορία της Ε.Π.Σ.Μ. Οι ιθύνοντες του συλλόγου θέλοντας ξανά να επαναφέρουν την ομάδα εκεί που ήταν, ενίσχυσαν το σύλλογο με ποιοτικές μεταγραφές και εμπιστεύτηκαν τις τύχες του συλλόγου στα χέρια του προπονητή κ. Ανέστη Νουφριάδη. 
Συναντήσαμε τον προπονητή της ομάδας του Φιλίππου και μας μίλησε για τους στόχους που έχει η ομάδα τη φετινή χρονιά καθώς και για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι στις μέρες μας.

Η ομάδα του Φίλιππου Παλαιοκάστρου αγωνίζεται φέτος στη Β’ κατηγορία μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια στην Α’ κατηγορία της Ε.Π.Σ.Μ. Θέλετε να μας πείτε ποιες οι διαφορές ανάμεσα στις δυο κατηγορίες;

Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές από την A’ κατηγορία τόσο σε επίπεδο όσο και σε οργάνωση στις ομάδες. Είναι δυο βασικά στοιχειά που παίζουν σημαντικό ρόλο. Πιστεύω ότι η B’ κατηγορία είναι μια δύσκολη κατηγορία με την έννοια ότι κάποιος αν θέλει να δουλέψει θα πρέπει να έχει τεράστια υπομονή, γιατί οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές εργάζονται και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι το θέμα των προπονήσεων, είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις μια ομάδα σε καλή κατάσταση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι ο χρόνος συμμετοχής στις προπονήσεις ο οποίος όπως καταλαβαίνετε είναι ο βασικότερος λόγος για να έχεις μια καλή απόδοση την Κυριακή στο παιχνίδι. Αυτές είναι οι βασικότερες διαφορές των δυο κατηγοριών.

Αναλάβατε τον Φίλιππο ύστερα από μια αλλαγή κατηγορίας, ποιές είναι οι δυσκολίες στο να στηθεί μια ομάδα την καλοκαιρινή περίοδο σε μια κατηγορία πιο χαμηλή από αυτήν που αγωνιζότανε την προηγούμενη χρονιά;
Σίγουρα τα δεδομένα αλλάζουν, πόσο μάλιστα όταν μια ομάδα όπως ο Φίλιππος αγωνιζόταν για τρία χρονιά στην A’ κατηγορία. Αυτό που πρέπει να δώσεις στην ομάδα και στους παίκτες είναι να μείνουν ενωμένοι, να μείνουν τα παιδιά που υπάρχουν διότι κάπου υπάρχει μια απογοήτευση στη διοίκηση και στους παίχτες και η δυσκολία είναι να δώσεις να καταλάβουν στους παίχτες ότι πρέπει να μείνουν στο σύλλογο για να τον βοηθήσουν να επανέλθει εκεί που ήτανε. Πιστεύω ότι παίζει ρόλο στην ψυχολογία τους. Όταν χάνεις μια κατηγορία μετά από κάποια χρόνια, έχεις άλλες παραστάσεις με αποτέλεσμα, γνωρίζοντας τις δυσκολίες της B’ κατηγορίας και όπως είπαμε οι διαφορές είναι αρκετά μεγάλες, πρέπει να καταφέρεις ώστε να πείσεις τα παιδιά ότι στόχος και σκοπός είναι να ξανά επανέλθουν. Πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο. Θέλει καλή οργάνωση, δουλειά και πολύ μεγάλη υπομονή.

Οι στόχοι της ομάδας για τη φετινή χρονιά ποιοι είναι;
Η αλήθεια είναι ότι εγώ πρώτη φορά αναλαμβάνω σαν προπονητής ένα σωματείο. Μέχρι τώρα είχα να κάνω με τις ακαδημίες, αλλά τόσο η διοίκηση όσο και οι ποδοσφαιριστές είναι φίλοι μου και περισσότερο ήρθα να βοηθήσω μια κατάσταση. Ο στόχος δεν μπορώ να πω ότι είναι η άνοδος. Με τα παιδιά έχουμε μιλήσει και είπαμε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, μια οικογένεια και ο στόχος φέτος του Φιλίππου είναι να μπορέσουμε μέσα από το πρωτάθλημα της B’ κατηγορίας να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι θα μπορέσουν να μείνουνε στην ομάδα. Βέβαια ο στόχος μας ξεκάθαρα είναι η εξάδα. Δεν έχουμε βάλει άμεσο στόχο την άνοδο. Ό,τι μας προκύψει στη συνέχεια είναι καλοδεχούμενο. Αν μας προκύψει η άνοδος καλώς να έρθει, απλώς εμείς δεν την έχουμε βάλει σαν πρώτο στόχο.

Η πορεία της ομάδας μέχρι σήμερα σας ικανοποιεί;
Δεν είμαι ικανοποιημένος από την πορεία της ομάδος στο ξεκίνημα. Όμως η ομάδα έχει πάρα πολύ καλό υλικό. Δυστυχώς δεν μπόρεσα και εγώ σαν προπονητής να δέσω το υλικό γιατί, όπως σας είπα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προπονήσεων. Κάναμε μια καλή προετοιμασία ξεκινήσαμε καλά είχαμε κάποια αποτελέσματα τα οποία θεωρώ ότι ήταν δικά μας παιχνίδια χαμένα και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος. Θα ήθελα ας πούμε καλύτερη συγκομιδή βαθμών.

Ποιες ομάδες έχετε ξεχωρίσει μέχρι σήμερα στον 6ο όμιλο της Β’ κατηγορίας της Ε.Π.Σ.Μ.;
Επειδή έχουμε παίξει τα ντέρμπι τόσο με τον Κεραυνό Ωραιοκάστρου όσο και με το Πολυδένδρι και με την Ξυλούπολη στην αρχή, η μόνη ομάδα που δεν έχω δει ακόμα είναι ο ‘’Λευκοχωριακος’’ με τον οποίο θα παίξουμε σε δυο εβδομάδες. Πιστεύω ότι ο Κεραυνός Ωραιοκάστρου έχει μια πάρα πολύ καλή ομάδα μετά τις έξι αγωνιστικές που έχουμε διανύσει μέχρι σήμερα. Αν αναλογιστούμε ότι έχω δει τις ομάδες που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει κάτι καλύτερο και πιστεύω ότι θα είναι ο άμεσος διεκδικητής. Μένει το Λευκοχώρι όπως σας είπα για να έχω πλήρη εικόνα. Απλώς θέλει λίγη προσοχή στο πρωτάθλημα και είναι η μόνη ομάδα που μου άρεσε. Από τους υπόλοιπους δεν είδα κάτι το ιδιαίτερο και πιστεύω ότι οι υπόλοιποι θα παλέψουν για τις θέσεις μέσα στην εξάδα.

Ποιες πιστεύετε ότι θα πρωταγωνιστήσουν, και ποιες κατά την γνώμη σας θα είναι αυτές που στο τέλος της χρονιάς θα καταφέρουν να πάρουν τα δυο εισιτήρια που οδηγούν στην Α’ κατηγορία της Ε.Π.Σ.Μ.;
Θεωρώ τον Κεραυνό Ωραιοκάστρου ως το φαβορί του ομίλου και από εκεί και μετά το Πολυδένδρι. Για τον Λευκοχωριακό δεν έχω άποψη, αλλά η βαθμολογία μάς δείχνει ότι με τον άλφα η βήτα τρόπο θα πρωταγωνιστήσει το Καβαλάρι και εμείς που πιστεύω ότι θα είμαστε μέσα στην εξάδα. Αυτές οι πέντε ομάδες πιστεύω ότι θα καταλάβουν τις πρώτες θέσεις. Τώρα για να προκύψει κάτι άλλο δεν το νομίζω. Όσον αφορά για το ποιος θα πάρει το εισιτήριο, εγώ θεωρώ τον Κεραυνό Ωραιοκάστρου φαβορί του ομίλου για την πρώτη θέση αν και στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Επίσης πιστεύω ότι εμείς σαν Φίλιππος Παλαιοκάστρου διαθέτουμε το υλικό και την οργάνωση, γιατί πραγματικά και τα παιδιά και ο πρόεδρος έκαναν μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια και πιστεύω ότι θα παλέψουμε για την δεύτερη θέση.

Την συνύπαρξή σας με την άλλη ομάδα του Ωραιοκάστρου τον Κεραυνό πως την κρίνετε καθώς μοιράζεστε την ίδια έδρα και το ίδιο γήπεδο και μάλιστα είστε και αντίπαλοι στο πρωτάθλημα;

Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα και μάλιστα έχω παίξει πέντε χρόνια στον Κεραυνό Ωραιοκάστρου και την τελευταία μου χρονιά στον Φίλιππο Παλαιοκάστρου.
Έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις. Το Ωραιόκαστρο το νιώθω σαν το δεύτερο μου σπίτι. Πάντα το όνειρο μου ήταν αυτός ο τόπος τις δυο αυτές ομάδες να τις κάνει μια για να μπορέσει και το Ωραιόκαστρο κάποια στιγμή να ανεβεί ψηλά. Είναι κρίμα το Ωραιόκαστρο να μην έχει μια ομάδα στη Δ’ Εθνική.

Πιστεύετε ότι εάν οι ιθύνοντες και η τοπική αυτοδιοίκηση έβλεπαν λίγο διαφορετικά το θέμα, θα ήταν αυτό εφικτό;
Άποψή μου είναι, γιατί όπως σας είπα είναι σαν δεύτερο σπίτι μου το Ωραιόκαστρο. Εάν πραγματικά υπάρξουν υγιείς παράγοντες. Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στους παράγοντες που ποτέ δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τα θετικά της ένωσης και κολλάνε σε κάποια πράγματα για έμενα αστεία. Αν καταφέρουν κάποτε να καταλάβουν αυτοί οι παράγοντες ότι πρέπει να γίνει μια ομάδα στο Ωραιόκαστρο, πιστεύω ότι θα μπορέσουν σαν σύλλογος να πλησιάσουν κάποιους ανθρώπους επιφανείς που φυσικά θα θέλουν να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια καθώς θα βλέπουν ότι γίνεται κάτι καλό και πιστεύω ότι, όχι μόνο θα υπάρξει ομάδα που θα φτάσει να αγωνίζεται σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και ακόμη ότι αυτή η ομάδα θα ανεβαίνει κατηγορίες χρόνο με το χρόνο και θεωρώ ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και B’ Εθνική. Δεν το βλέπω σαν μακρινό όνειρο.

Η προσέλευση του κόσμου του Ωραιοκάστρου σας αφήνει ικανοποιημένους;
Μας αφήνει σίγουρα δυσαρεστημένους. Αυτή η κατάσταση επικρατεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ακόμα από τότε που ήμουν εδώ και αγωνιζόμουν σαν παίκτης, δεν θυμάμαι να είχαμε κόσμο πέραν από κάποιες ανόδους που κάνανε και μαζεύαμε θεατές. Όμως εδώ θα ήθελα να πω το εξής: ότι αν πραγματικά υπάρξει η ένωση πιστεύω ότι το γήπεδο θα πλαισιωθεί από πάρα πολύ κόσμο.
Μια ευχή προς τους αθλητές και τους αναγνώστες μας;

Για τους αθλητές θέλω να ευχηθώ να είναι υγιείς πάνω από όλα και αυτό είναι ίσως το πιο πολύτιμο αγαθό που μπορώ να ευχηθώ. Για τους αναγνώστες να πω ότι πάντα θα πρέπει να είναι κοντά να διαβάζουν εφημερίδες και να ενημερώνονται για τα δρώμενα και πόσο μάλιστα όταν υπάρχουν τοπικές εφημερίδες".

Του Βαγγέλη Καζαντζή 
δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ 23/12/2010
http://www.xronews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=80:news&catid=10:sports&Itemid=15

Δεν υπάρχουν σχόλια: