Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

O ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΣΚΑΚΙ

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
                30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΑΚΙ  (1981-2011)

             ΜΑΘΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΓΧΝΙΔΙ!!!


Τι είναι το σκάκι;



1. Το σκάκι είναι ένα πνευματικό άθλημα αναγνωρισμένο από την Γ.Γ. Αθλητισμού και το Υπουργείο Παιδείας και ισότιμο με όλα τα άλλα αθλήματα (Ποδόσφαιρο, Καλαθοσφαίριση κ.τ.λ.).
        Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία(Ε.Σ.Ο.) και οι Τοπικές Ενώσεις που υπάγονται στην δύναμη της, πραγματοποιούν μια σειρά  αγωνιστικών διοργανώσεων σε Ατομικό και Διασυλλογικό Επίπεδο σε ετήσια βάση και έχουν την ευθύνη για την διάδοση και την ανάπτυξη του αθλήματος.
             H Εθνική Ομάδα συμμετέχει σε Διεθνείς Αγώνες όπως οι Σκακιστικές Ολυμπιάδες,σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα  κτλ.  με σημαντικές επιτυχίες.
  Τα τελευταία χρόνια είχε σημαντικές διακρίσεις, και σε πρόσφατες διοργανώσεις έλαβε την 11η θέση στον κόσμο επί 140 χωρών και την 4η στην Ευρώπη.
Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται ενεργά ανά την Ελλάδα πάνω από 200 σκακιστικά τμήματα  ενώ οι σκακιστές με αθλητικό δελτίο στην ΕΣΟ πλησιάζουν τις 40.000 , ένας αριθμός ο οποίος αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό.
Το άθλημα του σκακιού αντιμετωπίζεται προνομιακά από την Ελληνική Πολιτεία καθώς οι διακριθέντες (1η-3η θέση) του Πρωταθλήματος Ελλάδος Νέων και Νεανίδων (κάτω των 18 ετών) έχουν πριμοδότηση επί του βαθμού στις εξετάσεις εισαγωγής σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι.

2.Το σκάκι θεωρείται ο βασιλιάς των παιχνιδιών. Εκατομμύρια ερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν αυτό το στρατηγικό και πολύπλοκο παιχνίδι. Μία σκακιέρα αρκεί για να ξεκινήσουν δύο φίλοι μία παρτίδα σκάκι. Είναι μία ευχάριστη  κι ενδιαφέρουσα  πνευματική δραστηριότητα.

3. Το σκάκι είναι επιστήμη. Για να διακριθεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού στο σκάκι χρειάζεται εκτός από το φυσικό ταλέντο ν ασχοληθεί με  συστηματική μελέτη του αντικειμένου. Το σκάκι αν και παίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, έχει αποδειχτεί ανεξάντλητο σε ιδέες .Ακόμη και κορυφαίοι σκακιστές  δεν μπορούν να αποφύγουν τα λάθη στις παρτίδες τους,γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρων στους αγωνες. Φυσικά τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει βοηθήσει σημαντικά την  μελέτη αλλά και την εξέλιξη της σκακιστικής θεωρίας.

4.Το Σκάκι είναι Πολιτισμός. Η μεγαλύτερη ομορφιά του παιχνιδιού αυτού είναι ότι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες , σε άνδρες και γυναίκες, ανεξάρτητα από την σωματική τους διάπλαση. Στον κόσμο της σκακιέρας επικρατεί δικαιοσύνη. Η τύχη δεν έχει καμία θέση στο παιχνίδι αυτό. Οι παίκτες ξεκινούν με τις ίδιες δυνάμεις και το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστικά από την πνευματική προσπάθεια των δύο αντιπάλων.

5. Το σκάκι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα μικρά παιδιά,γιατί εκτός από παιχνίδι αναπτύσσει και καλλιεργεί  μια σειρά δεξιοτήτων που θα τους χρειαστούν για να επιτύχουν στην ανταγωνιστική σημερινή κοινωνία όπως η πειθαρχία, η συγκέντρωση , η σοβαρότητα, η αναλυτική σκέψη , η ανάληψη της προσωπικής ευθύνηςαντικειμενικότητα στις κρίσεις τους ,ενώ μαθαίνουν να σέβονται και να υπολογίζουν πάντα τον αντίπαλο.
         6.Τελος,το σκάκι είναι ένα καθαρό άθλημα,χωρίς τραυματισμούς και αναβολικά, στο οποίο οι γονείς μπορούν άφοβα να εμπιστευτούν τα παιδιά τους.

                                        ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ

                                 Πρόεδρος  του ΚΕΡΑΥΝΟΥ Ωραιοκάστρου
                               Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Σκακιστικών
                                    Σωματείων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: