Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Αμπντέλ Μπούμπκερ o νικητής του 29ο Κλασικό Μαραθώνιο 2011



Ο Μαροκινός Αμπντέλ Μπούμπκερ ήταν ο μεγάλος νικητής στον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο. Ο χρόνος του ήταν 2:11,40 και αποτελεί την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στη συγκεκριμένη διαδρομή των 42.195 μέτρων. «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη νίκη μου. Έκανα σκληρή προετοιμασία για τρεις μήνες για αυτόν τον αγώνα», δήλωσε ο μεγάλος νικητής.

Δεύτερος ήταν ο Κενυάτης Σάμι Τσούμπα με 2:13,27
και τρίτος ο συμπατριώτης του Ντάνιελ Eντιρίτου με 2:16,12,
ενώ πρώτος Έλληνας ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, που τερμάτισε έβδομος με 2:24,10. Ακολούθησε στην όγδοη θέση ο Γιώργος Καραβίσας με 2:26,05, ενώ την πρώτη τριάδα των Ελλήνων συμπλήρωσε τερματίζοντας ένατος ο Δήμος Ευαγγελίδης με 2:26,09.

Στις γυναίκες, πρώτευσε η Ελφνέσε Μελάκου από την Αιθιοπία με 2:35:25 (ήταν δωδέκατη συνολικά), ενώ δεύτερη ήταν η Καμίλα Κανιπόβα από τη Ρωσία με 2:35,31.



Παρά τον βροχερό καιρό ο κόσμος δίνει δυναμικό παρών στο κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός. 

Η εκκίνηση  του Αγώνα Δρόμου 5 χλμ δόθηκε μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου, στο ύψος του αγάλματος του Γ. Αβέρωφ. Πλήθος κόσμου, οικογένειες με μικρά παιδιά και καροτσάκια με μωρά συμμετέχουν για να δώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Οι διαγωνιζόμενοι έτρεξαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Αθήνας, περνώντας μπροστά από σημαντικά μνημεία και κτίρια της πόλης, όπως το Πολεμικό Μουσείο, η Βουλή, η Πλατεία Συντάγματος, η Ακρόπολη. Ο τερματισμός του Αγώνα Δρόμου 5χλμ λαμβάνει χώρα εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Οι τρεις πρώτοι που τερμάτισαν στα 5χλμ. είναι οι: Δρόσος Κωνσταντίνος, Παπούλις Ανέστης, Γεωργαλάς Αλέξης

Περίπου 19.000 δρομείς έλαβαν θέση στην εκκίνηση σε όλους τους αγώνες του 29ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας και τον οποίο διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ υπό την αιγίδα της UNESCO και ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Βαλκανιονίκη και μεγάλο αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η απόσταση των 42.195 μέτρων της Κλασικής διαδρομής θεωρείται από τις πιο δύσκολες σε όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τίτλο τιμής για κάθε Μαραθωνοδρόμο να τη διανύσει στα βήματα του Αθηναίου οπλίτη που εστάλη από τον Μιλτιάδη για να μεταφέρει στους Αθηναίους το άγγελμα της νίκης επί των Περσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: