Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Το Capoeira (Καποέιρα) στο Δ.Α.Σ. Ωραιοκάστρου

Ένα από τα 17 αθλήματα του Δημοτικού Αθλητικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου είναι και το βραζιλιάνικο Capoeira (Καποέιρα), του οποίου οι προπονήσεις ξεκίνησαν το Νοέμβριο στο Ωραιόκαστρο και αγαπήθηκε πολύ.
Ο προπονητής του αθλήματος Σταμάτης Κράββαρης, παραχώρησε συνέντευξη στο “Χ”.


Το Capoeira είναι δύσκολο να το ορίσεις σαν έννοια και σαν μορφή αθλήματος. Όταν το βλέπει κάποιος αναρωτιέται αν είναι χορός ή πολεμική τέχνη. Η απάντηση δόθηκε από τον κ.Κράββαρη: «Είναι όλα αυτά μαζί αλλά και πολλά περισσότερα! Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν ένα παιχνίδι»
Το άθλημα αυτό παίζεται μέσα σε κύκλο και γύρω υπάρχουν άνθρωποι που τραγουδούν και χορεύουν και μεταδίδουν τη θετική τους ενέργεια.

Είναι ένα σύνολο από αερόβια προπόνηση, δυναμικές ασκήσεις και ενδυνάμωση στο τέλος. Κλωτσιές, κινήσεις σε αέρα και έδαφος, λαβές και ακροβατικά.
Το Capoeira προήλθε από τη φράση που χρησιμοποιούσαν οι Αφρικανοί σκλάβοι “στον αγρό” . Ήταν μια φράση που χρησιμοποιούσαν οι σκλάβοι για να μπορούν να μαζεύονται σε ομάδες και να προπονούνται για μάχες, κι έτσι διαδόθηκε και εδραιώθηκε σαν ονομασία.
Μέχρι το 1940 ήταν απαγορευμένο και μπορούσε να διδάσκεται μόνο σε κλειστούς χώρους. Μετά το 1980 διαδόθηκε έξω από τη Βραζιλία και τα τελευταία χρόνια βρίσκει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές στη χώρα μας.
Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει διαδοθεί και στη Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας από τη ΧΑΝΘ, απ’ όπου ξεκίνησε και ο προπονητής του ΔΑΣΩ τα πρώτα του βήματα με μέντορα το maistre Pit Bull, καθηγητή Capoeira.
«Για να ασχοληθεί κάποιος με το Capoeira, πρέπει πρώτα να έχει όρεξη να το κάνει και να το αγαπήσει. Να μάθει τη φιλοσοφία του, τον τρόπο ζωής, την ιστορία , τα τραγούδια, τα μουσικά όργανα» λέει ο κ.Κράββαρης.

Όπως μας εξηγεί ο προπονητής του ΔΑΣΩ «δεν υπάρχει στόχος να χτυπήσει κάποιος, ούτε να βγει νικητής. Ουσιαστικά γίνεται ένας “διάλογος” με το σώμα, ερωτήσεις και απαντήσεις μέσω κινήσεων».
Δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί στο φάσμα των κινήσεων σε αντίθεση με άλλες πολεμικές τέχνες που απαγορεύονται τα χτυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματος. Οι κινήσεις αυτές ενδείκνυνται και για αυτοάμυνα.
Ένα χαρακτηριστικό που μας αναλύει ο κ.Κράββαρης είναι τα βραζιλιάνικα παρατσούκλια που δίνονται σε όλους τους συμμετέχοντες στο άθλημα-χορό- πολεμική τέχνη- παιχνίδι. «Το παρατσούκλι, το ορίζει ο maistre δηλ. ο αρχηγός της κάθε ομάδας και βγαίνει είτε από ένα χαρακτηριστικό του σώματος του αθλητή, είτε από μια χαρακτηριστική κίνηση που χρησιμοποιεί ο αθλητής κατά το παιχνίδι».

Στο ΔΑΣ.Ωραιοκάστρου, στο Κονταξοπούλειο, δέχθηκαν την πρόταση του κ. Κράββαρη με μεγάλη χαρά και τον στήριξαν στις προτάσεις του, δημιουργώντας δυο τμήματα: το τμήμα ενηλίκων αποτελούμενο από 10 άτομα και οι προπονήσεις γίνονται κάθε Πέμπτη & Σάββατο και το τμήμα ανηλίκων με 8 παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών, κάνοντας προπόνηση κάθε Τρίτη & Πέμπτη. «Οι μαθητές μου είναι πολύ καλοί, πρόθυμοι και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία του αθλήματος, τα τραγούδια και τα μουσικά όργανα» μας λέει με καμάρι ο προπονητής.
Διοργανώθηκαν διάφορες εκδηλώσεις στο Ωραιόκαστρο, με την κοπή της πίτας του ΔΑΣΩ όπου παρουσιάστηκε το Capoeira από το παιδικό τμήμα. Πριν λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση στο καφέ μπαρ «Focus» στο Ωραιοκάστρο. Το ενήλικο τμήμα συμμετείχε και στο 10ο Anniversario, ένα σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στη ΧΑΝΘ, γιορτάζοντας τα 10 χρόνια από την ίδρυση της Jacobina Arte, ομάδας που ανήκει ο κ.Κράββαρης.

Επόμενη συμμετοχή του συλλόγου σε συνέδριο, θα είναι το Μάιο, όπου θα κριθούν οι μαθητές του Ωραιοκάστρου και θα τους δωθούν τα ονομαζόμενα “κορδόνια”, που δηλώνουν το επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει.
Υπάρχει μεγάλη διάθεση για περισσότερες εκδηλώσεις για να μάθει το ιδιαίτερο αυτό άθλημα, ο κόσμος του Ωραιοκάστρου και των κοντινών περιοχών. Ο “Χ” θα βρίσκεται κοντά στο ΔΑΣΩ…
Δημοσιεύτηκε από ΧΡΟΝΟ
http://www.xronews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=455:-capoeira-&catid=10:sports&Itemid=15

Δεν υπάρχουν σχόλια: