Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Μοναδική διέξοδος σε συνθήκες οικονομικής κρίσης για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

«Καλλικράτης» και  Δημοτική Αθλητική Πολιτική

Κώστας Κουτρούκης*

Οι νέοι Δήμοι που θα προκύψουν μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση στην
Αυτοδιοίκηση, καλούνται να συνεργασθούν και να διαχειρισθούν τις αυξανόμενες αθλητικές ανάγκες στις περιοχές τους. Ειδικά σ’ ένα Δήμο περιαστικό σαν τον ενιαίο Δήμο Ωραιόκαστρου, η πληθυσμιακή αύξηση έχει  ως συνέπεια  νέες αυξανόμενες απαιτήσεις για αθλητικούς χώρους αλλά και την ρύθμιση της ομαλής λειτουργίας, τόσο των υφιστάμενων αθλητικών συλλογών αλλά και πιθανών νέων που πιθανώς, θα προκύψουν.
Με τα σημερινά δεδομένα, τα αθλητικά ερασιτεχνικά  σωματεία της περιοχής μας, διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες:
- Αυτά  που καλλιεργούν και συντηρούν  τμήματα υποδομών και
- Εκείνα που έχουν αποκλειστικά  αγωνιστικά  τμήματα (κυρίως ποδοσφαίρου)
Είναι  φυσιολογικό η βαρύτητα  και το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα πρώτα, μια και γνώμονάς μας είναι η ενασχόληση της νεολαίας του τόπου μας με τον υγιή αθλητισμό, με  τις όποιες θετικές επιδράσεις του.
Έχοντας ως δεδομένο ότι οι αθλητικές υποδομές είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες και δεν επαρκούν για τις τρέχουσες ανάγκες των υπαρχόντων συλλόγων, η νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει μετά την συνένωση, από τις εκλογές του Νοεμβρίου, θα πρέπει να καθορίσει σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία μια σειρά αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησής τους, ώστε να γίνεται τόσο η κατανομή των αθλητικών χώρων, όσο κι η οικονομική ενίσχυσή τους σε σταθερή ετησία βάση, από τον κεντρικό προϋπολογισμό του Δήμου μας.
Ειδικά στο σημείο αυτό θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι σ’ ένα συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμού της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, είναι απαραίτητο να καθορισθεί ένα ελάχιστο ποσοστό επιχορήγησης των συλλόγων σε ποσοστό 1 - 2% ετησίως.
Θεωρούμε ότι τόσο η οικονομική ενίσχυση, όσο κι η κατανομή του χρόνου παραχώρησης των αθλητικών χώρων, πρέπει να διέπονται από σταθερά κριτήρια που θα διαμορφώνουν ένα αδιάβλητο σύστημα πριμοδότησης για το σύνολο των ενεργών αθλητικών σωματείων της περιοχής.
1. Αθλητική Αναγνώριση από Γ.Γ.Α.
Προϋπόθεση για ένταξη στη αξιολόγηση, γιατί απαιτούνται μια σειρά δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι το σωματείο πληροί τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας (πχ. οικονομικά, φορολογικά, εκλογικές διαδικασίες κλπ)
2. Ενεργά Τμήματα με βάση των Πίνακα αξιολόγησης των Αθλημάτων της Γ.Γ.Α.
Αν τα υφιστάμενα τμήματά του είναι ενεργά και σε ποια από τις 4  κατηγορίες του παραπάνω Εθνικού πίνακα ανήκουν (π.χ. αν ένα σωματείο έχει τμήμα ερασιτεχνικά ποδοσφαίρου που εντάσσεται στην κατηγορία Α -αθλήματα εθνικές προτεραιότητας- παίρνει 20 μόρια κι αν  έχει κι ακαδημίες, επιπλέον 20 μόρια, συνολικά 40 μόρια)
3. Την ιστορία του σωματείο και οι διακρίσεις του.
Αν ένα σωματείο έχει μια ιστορική πορεία και συνέχεια σε βάθος χρόνου (π.χ.  παίρνει 1 μόριο για κάθε έτος της λειτουργίας του από το έτος ίδρυσης του,    αν έχει πάρει κάποια πρωταθλήματα η κύπελλα ανάλογα με την κατηγορία που συμμετείχε όταν τα κατάκτησε θα παίρνει τα ανάλογα μόρια)
4. Ομαδικές Κατηγορίες Πρωταθλημάτων
Αν κάποιος σύλλογος  αγωνίζεται στην Α’ Ερασιτεχνική του Αθλήματός του, παίρνει περισσότερα μόρια, από τον αντίστοιχο που αγωνίζεται στην Γ’ Ερασιτεχνική. Για την κατανομή και των αριθμό των μορίων, θα ληφθεί υπόψη το εύρος των κατηγοριών σε κάθε άθλημα.

Πιστεύουμε ότι αν δημιουργήσουμε μια ενιαία κλίμακα αξιολόγησης, των αθλητικών σωματείων του Δήμου μας, θα έχουμε συμβάλλει καθοριστικά στην αξιοκρατική, αδιάβλητη και ουσιαστική ενίσχυση του Τοπικού αθλητισμού.
Θεωρούμε με βάση τα παραπάνω κριτήρια ότι μπορεί όλοι οι σύλλογοι του νέου Δήμου μας, να προχωρήσουν σε διαδικασίες συνεννόησης και
συνεργασίας κι ίσως σε συγχωνεύσεις η κοινή δράση των τμημάτων τους και να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που να προάγουν τον αθλητισμό προς όφελος της νεολαίας μας κι όχι των παραγόντων.
Καλούμε όλους τους υποψήφιους Δήμαρχους  και τις δημοτικές παρατάξεις, να δεσμευθούν δημόσια, για την αποδοχή των προτάσεών μας και την στήριξη τους σ’ ένα  αθλητικό πλαίσιο, που εγγυάται το μέλλον του αθλητισμού και την εύρυθμη λειτουργία  όλων των συλλόγων.

* Ο Κώστας Κουτρούκης είναι Γ.Γ .του Δ.Σ.. του ΚΕΡΑΥΝΟΥ Ωραιοκάστρου και Γ.Γ  του Δ.Σ.. της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Νομων Θες/νικης-Χαλκιδικης

Δημοσιεύτηκε από ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΟΝΟ  
http://www.xronews.gr/index.php?dispatch=pages.view&page_id=804

Δεν υπάρχουν σχόλια: